Opvoeden in een door social media gedreven wereld

Social media planning wordt een steeds belangrijker onderdeel van opvoeden. Jonge ouders zien zichzelf geconfronteerd met het feit dat hun kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met Instagram, TikTok en YouTube. Het is cruciaal om hen te leren hoe ze verantwoordelijk kunnen omgaan met deze platforms. Kinderen kijken op naar hun ouders dus het voorbeeldgedrag is essentieel. Ze moeten begrijpen dat niet alles wat ze online zien echt is. Het besef bijbrengen dat hun online acties gevolgen hebben in de echte wereld is eveneens van belang. Het gaat hierbij niet alleen om het beheren van de tijd die ze op sociale media doorbrengen. Er moet ook aandacht zijn voor de content waarmee ze in aanraking komen.

Digitale geletterdheid bij kinderen

Digitale geletterdheid is meer dan alleen het vermogen om een tablet te bedienen of een game te spelen. Het omvat het kritisch kunnen beoordelen van informatie en media op het internet. Jonge volwassenen moeten zich bewust zijn van de invloed van digitale content op hun denken en gedrag. Het is van belang dat ouders hun kinderen leren hoe ze online bronnen kunnen beoordelen op betrouwbaarheid. Ze moeten de vaardigheden ontwikkelen om nepnieuws van feiten te onderscheiden. Het begeleiden van kinderen in hoe ze online communiceren is ook essentieel voor hun digitale geletterdheid. Dit helpt hen bij het opbouwen van een positieve digitale voetafdruk. Daarnaast is het belangrijk om hen te leren over de privacy-instellingen en de risico’s van het delen van persoonlijke informatie.

Schermgebruik en gezondheid

Schermgebruik heeft onmiskenbaar effect op de gezondheid van kinderen. Langdurig staren naar een scherm kan leiden tot slaapproblemen, verminderde lichamelijke activiteit en zelfs tot problemen met het zicht. Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen regelmatige pauzes te nemen, door middel van bijvoorbeeld een social media planning. Ze zouden moeten leren dat beweging net zo belangrijk is als online zijn. Het beperken van schermtijd voor het slapengaan kan helpen om een betere slaapkwaliteit te bevorderen. Ouders kunnen het goede voorbeeld geven door zelf ook minder tijd achter de schermen door te brengen. Gezamenlijke activiteiten die geen scherm vereisen, zoals sporten of een spelletje spelen, versterken niet alleen de familieband maar bevorderen ook de gezondheid. 

 

https://fellowtool.nl/

Over de auteur

Scroll naar boven